Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő A múzeum a megye jellegzetes tájait, a nyírség, a Rétköz, Szatmár és Bereg megye, a Nyíregyháza környéki bokortanyák építkezési szokásait, néphagyományiat mutatja be egy teres-utcás, középkori eredetű településforma keretében.
A képen egy pék műhelyt láthatunk.
A pék (sütő) szakma gyakorlói képesek sütőipari termékek önálló előállítására. A műhelyüket pékségnek nevezik, amely általában árusítóhely is szokott lenni. A pékségek elmaradhatatlan kelléke a kemence, amelyet sütésre használnak. A pék Magyarországon szakmunkás szintű képesítés; 5 év szakmai gyakorlat után mestervizsga tehető belőle. A pékek által készített termékek: * kenyerek o fehér o félbarna o rozsos o adalék anyagokat tartalmazók * fehértermékek vagy finom pékáruk (zsiradéktartalmuk alapján csoportosítva) o vizes tésztából o tejes tésztából o dúsított tésztából o tojással dúsított tésztából o omlós tésztából o leveles tésztából * egyéb termékek o gyógykészítmények o tartósított termékek A pék munkája: * átveszi, majd tárolja a nyersanyagokat (liszt, élesztő, fűszerek, esetleg töltelékek); * az igények alapján meghatározza a tésztakészítési folyamatot (technológiát), és ennek megfelelően előkészül; * kovászt készít, és azzal elkészíti a tésztát, majd pihenteti a szükséges ideig; * a tésztát adagolja, formázza, megtölti, felületkezeli; * megsüti a termékeket, és ellenőrzi azok minőségét; * megfelelően raktározza, és kiszállítja a termékeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése